Monday, April 18, 2011

:: He Never Loved Me

“Adakah tapak tanganmu berkeringat, hatimu 
berdebar kencang dan suaramu tersekat di dadamu? 
Itu bukan Cinta, itu SUKA. 

Adakah kamu tidak dapat melepaskan pandangan 
mata darinya? 
Itu bukan Cinta, itu NAFSU. 

Adakah kamu menginginkannya kerana kamu tahu 
ia ada di sana? 
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN. 

Adakah kamu mencintainya kerana itulah yang 
diinginkan semua orang? 
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN. 

Adakah kamu tetap mengatakan kamu 
menyintainya kerana kamu tidak ingin melukai 
hatinya? 
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN. 

Adakah kamu menjadi miliknya kerana pandangan 
matanya membuat hatimu melompat? 
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA. 

Adakah kamu memaafkan kesalahannya kerana 
kamu mengambil berat tentangnya? 
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN. 

Adakah kamu mengatakan padanya bahawa setiap 
hari hanya dia yang kamu fikirkan? 
Itu bukan Cinta, itu DUSTA. 

Adakah kamu rela memberikan semua perkara 
yang kamu senangi untuk kepentingan dirinya? 
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI. 

Tetapi 

Adakah kamu tetap bertahan kerana campuran 
antara kesakitan dan kegembiraan yang 
membutakan dan tak terfahami … menarikmu 
mendekati dan tetap bersamanya? 
ITULAH CINTA. 

Apakah kamu menerima kesalahannya kerna itu 
bahagian dirinya dan siapa dirinya? 
Jika demikian, ITULAH CINTA. 

Adakah kamu tertarik dengan orang lain tapi setia 
dengannya tanpa penyesalan? 
Jika demikian, ITULAH CINTA. 

Adakah kamu menangis kerana kesakitannya 
walaupun saat itu dia kuat? 
ITULAH CINTA. 

Adakah hatimu sakit dan hancur ketika dia 
bersedih? 
ITULAH CINTA. 

Adakah hatimu gembira ketika dia berbahagia? 
ITULAH CINTA. 

Adakah matanya melihat hatimu dan menyentuh 
jiwamu begitu mendalam sehingga menusuk? 
Yang demikian itulah namanya CINTA. 

Thursday, March 17, 2011

:: We're Not Fighting

Kepada orang tu, cuba awak check this video out. Then awak tengok masa minit ke 1:37 sampai 1:40.... <3

Wednesday, March 16, 2011

:: Tanpa

Malam tanpa bintang
Langit tanpa awan
Pantai tanpa ombak
Kereta tanpa tayar
Kasut tanpa stokin
Gelas tanpa air
Kumbang tanpa bunga
Putih tanpa hitam
Aku tanpa kau

:: Hurt Not Hard

"You gradually get over the pain. It doesn't go away, not for a long time, but it becomes easier to live with. One morning you wake up, and they're not the first thing on your mind. And then a few months down the line, you realize you've made it through half the day without thinking of him. Sometimes it takes months, sometimes years, but eventually you reach a point when you only think about them occasionally".

"You manage to do this because you don't see them, you don't hear about them, and you try not to think about them"

"And then you bump into them walking down the street, or someone unexpected mentions their name and the memories come flooding back"

But memories also become less painful in time.

:: Sekarang Bunga Putih

Malam tadi baru dapat tidur nyenyak. Lepas tu, mimpi banyak sangat. Mimpi pergi kawasan gunung gunung, pergi tengok keranda banyak, mimpi jumpa perompak, ade pistol, last last mimpi jadi bunga tulip, sekuntum je. Duduk dalam pasu. Hahaha.. Comel kot.


Tuesday, March 15, 2011

:: Superman

Time hujan lebat macam ni bestnya kalau sang putera saya menjemput saya balik keje naik audi A4 kuda putih...

:: Supergirl

Oh Morning sickness.. Tak selesanya....
Bibir makin kering sebab dehydrated.
Tak selera nak makan sebab asyik muntah je.
Tekak always rasa pahit.
Macam mana nak makan...
Rasa macam nak demam pun ada.
Lepas tu hari hari kena hujan.
Tension kerja sebab kat office kerja dah mula bertambah
Fikiran tak tentu arah.
Tidur tak nyenyak....
I need my mum so badly...
My superman, where are you...?

Monday, March 14, 2011

:: Tak Dapat Nak Tumpu Study Laa.

Sweetnye ;)

Click there to see full video

:: Jangan Bersedih

Kata Ibnu Qayyim - ada 10 Jenis Tangisan:
· Menangis kerana terlalu sedih.
· Menangis kerana terasa hina dan lemah
· Menangis untuk mendapat belas kasihan orang
· Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis
· Menangis orang munafik - pura-pura menangis
· Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati
· Menangis kerana rasa takut
· Menangis kerana cinta
· Menangis kerana gembira
· Menangis kerana menghadapi penderitaan.

"..Dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis." (AnNajm : 43)
Jadi, Allah lah yang menciptakan ketawa dan tangisan, serta menciptakan sebab tercetusnya. Banyak air mata telah mengalir di dunia ini. Sumbernya dari mata mengalir ke pipi terus jatuh ke bumi. Mata itu kecil, namun ia tidak pernah kering, ia berlaku setiap hari tanpa putus-putus. Sepertilah sungai yang mengalir ke laut tidak pernah berhenti? Jika air mata itu ditampung banjirlah dunia ini.
Menangis tercela atau terpuji??? Ada tangisan yang sangat dicela umpamanya meratapi mayat dengan meraung dan memukul-mukul dada atau merobek-robek pakaian. Ada pula tangisan sangat-sangat dipuji dan dituntut iaitu tangisan kerana menginsafi dosa-dosa yang silam atau tangis kerana takut akan azab dan siksa Allah.
Tangisan dapat memadamkan api neraka. Rasulullah saw bersabda: Tidaklah mata seseorang menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan dikotori oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan dirahmati. Tidaklah ada sesuatupun yang tidak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata. Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka."
Air mata taubat Nabi Adam a.s Beliau menangis selama 300 tahun tanpa mendongak ke langit kerana tersangat takut dan hibanya terhadap dosa yang telah ia lakukan. Dia bersujud di atas gunung dan air matanya mengalir. Dari air matanya itulah Allah telah menumbuhkan pohon kayu manis dan pohon bunga cengkih. Beberapa ekor burung telah meminum akan air mata Adam lalu berkata, "Manis sungguh air ini." Nabi Adam terdengar lalu menyangka burung itu mempersendakannya, lalu ia memperhebatkan tangisannya. Lalu Allah mendengar dan menerima taubat Adam dan mewahyukan, "Hai Adam sesungguhnya belum saya pernah menciptakan air lebih lazat daripada air mata taubat mu!."

Air mata yang tiada di tuntut:
· Janganlah menangis kalau tidak tercapai cita-cita. Bukankah Tuhan yang telah menentukannya.
· Janganlah menangis kerana cinta tidak berbalas, mungkin dia bukanlah jodoh yang telah Tuhan tetapkan.
· Janganlah menangis jika gagal dalam peperiksaan mungkin kita kurang membuat persediaan.
· Jangan menangis kalau wang kita hilang di jalanan sebab mungkin kita kurang bersedekah buat amalan.

Dari itu...?
Simpanlah air mata-air mata tangisan itu semua buat bekalan untuk menginsafi di atas segala kecuaian yang telah melanda diri, segala dosa-dosa yang berupa bintik2 hitam yang telah mengkelamkan hati hingga sukar untuk menerima hidayah dari Allah S.W.T.
Serulah air mata itu dari persembunyiannya di balik kelopak mata agar ia menitis membasahi dan mencuci hati agar ia putih kembali dan juga semoga ia dapat melebur dosa2 dan moga-moga akan mendapat ampunanNya jua

:: Tell Me What You Eat

Do you know exactly what you eat? Most of the time, people underestimate their food intake. Tell me what you eat, and I'll tell you...

If you're overweight, it's essential that you know what you eat in order to determine the most adequate diet or just break bad eating habits. Read the following and learn about ways to evaluate your diet.

If you're overweight, it's essential that you know what you eat in order to determine the most adequate diet or just break bad eating habits. Read the following and learn about ways to evaluate your diet.

We're all liars!

If someone asks you what you've eaten today, you'll have a natural tendency to lie about it. Many studies have shown that we undervalue our food consumption and more often than not, this is not even conscious. For instance, we "forget" that we ate between meals. And the more you want to control what you eat and try to limit your intake, the more you underestimate how much you have. Only protein intake is more ore less accurately evaluated.
Going on a diet will be fruitless if you can't identify your mistakes. Your food record will show what elements should be improved, such as limiting snacks between meals or reducing excessive consumption of high-energy drinks . You'll also be able to determine what excess calorie foods you eat.


In this regard, you should know that only 10 types of foods contribute to almost 70% of your total calorie intake in a given day.

The ten most caloric foods for adults (67% of daily intake)



Cakes11.46%
Bread and by-products10.61%
Chips, crisps8.51%
Meat8.42%
Cheese5.85%
Oil, margarine5.17%
Butter, animal fat4.87%
Cooked meats4.53%
Meat-based foods3.87%
Pasta, rice, flour

3.78%

Sunday, March 13, 2011

:: The Best Way is...

+ Legakan hati jiwa dan raga
Kalau korg baru lepas break dgn bf korg, or baru lepas bercerai dgn suami korang, korg nangisla sepuas hati. Nampak buruk, sememeh and tak comel kalau nangis beriya2, tapi yakinlah. Memang akan rasa puas gila. Tak la dapat setle masalah tu, tapi at least beban kat kepala tu kurang sikit kot..
+ Remember the bad things
Amek pencil, kertas, korg tulis benda2 yg x best pasal bf ko tu. Pastu tulis semua peristiwa, kejadian, hal2 yg tak best nak ingat masa korg still bersama dulu. Dulu2 korg selalu gaduh, tapi korg maafkan jugak masa tu sbb still sayang. Lepas da tulis semua tu, korg tengok dan baca pagi petang siang malam. Then korg akan sedar yg keputusan utk berpisah dgn dia adalah yg terbaik. Tapi kena ingat, kalau da buat mcm ni, berkemungkinan besar korg akan terus membenci si dia selamanya. So, korg memang takkan ada hati dgn dia semula. Ada bran??
+ Bye Bye Bye
Buang semua barang yang ada hubungannya dgn dia and relation korg dulu. Gamba, hadiah, baju, teddy bear ke and apa sahaja lah. (naseb baik I hate teddy bear).. Ni penting taw korg, sebab time ni la korg kena buang sume kenangan untuk cepat lupakan dia. Kalau x, memang xkan dapat la nk lupakan dia sbb korg asek ternampak je benda2 yg ade kaitan dgn dia.
+ As Bad As I Wanna Be !
Haaa, Its A TIME! Time da break ni la korg kena manfaatkan untuk buat sume benda dan perkara yg dulu korg x dapat nak buat. Dulu bf korg tak bagi buat tu, x bagi buat ni, skrg korg bole buat apa sahaja yg ko nak. Cool huh!
+ Cari penganti !
Cara paling berkesan nak nak lupakan sakit hati dek putus cinta ialah, carik pengganti. Hell yes... Kena cari pengganti untuk lupakan kisah silam yg tak best tu. Hey, kumbang ke, semut ke, bukan sekor je taw. Berekor2.. Kalau dia bukan untuk kaw, terima je la. Korg kena bukak hati korg untuk lelaki lain. And percaya dlm hati korg, mungkin si pengganti adalah lebih baik daripada si dia.

+ I will survive…

Percaya diri yang korg boleh hidup tanpa dia. Memang boleh pun. Korg sedih sebab dia pergi, tapi sebenarnya benda lebih baik tunggu korg...
Ya! Kehidupan perlu diteruskan… … …
Berpisah bukan bererti hidup korg telah berakhir.. mungkin ini satu langkah untuk kite membuka lembaran baru.. Jangan sedih ye noor aiysah!

:: Cinta Tak Sempurna

Setelah sekian lama kite mempertahankan hubungan cinta bersama si dia akhirnya perpisahan muncul. Perpisahan yang dimaksudkan bukanlah sekadar mampu menitiskan air mata anda tetapi perpisahan kali ini sekaligus memusnahkan harapan dan jiwa kite. Ketika itu kite akan menangis dan terasa kosong. Mengharapkan keadaan kembali seperti sediakala adalah apa yang kite idamkan ketika itu. Malangnya, apa yang kite idamkan tidak akan jadi kenyataan.
Malaikat Jibril pernah berkata kepada Nabi Muhammad,
“Cinta dan sayangilah kekasihmu sepuas- puasnya tetapi INGAT kamu pasti akan berpisah dengannya”..
Dari situ kite dah tau, yg perpisahan memang akan tiba. Cepat atau lambat, kite mesti bersedia menghadapi perpisahan.
Putus cinta terjadi disebabkan pelbagai jenis keadaan. Antaranya:
1. Kecurangan
2. Cemburu
3. Tidak serasi
4. Jarak antara dua insan
5. Kematian


Tapi things happen for reason. Ade hikmahnya. So, sabar ok. Walaupun kena sedih, sakit hati, menangis, yakinlah. Setiap perbuatan yang baik ada balasan yang baik, dan yg buruk sebaliknya.

Monday, March 7, 2011

:: Berakhir Di Situ

Dah jauh aku berjalan
Dah banyak yang aku temui
Mungkinlah...
Aku sorang je yang rasa aku dah jauh berjalan.
Padahal..
Setakat hari ni, aku baru 21 tahun 2 bulan 15 hari.
Orang lain mesti fkir yang aku baru je nak mulakan hidup.
Baru nak belajar hidup.
Tapi orang tak tahu
Ye, orang sume tak tahu apa yg aku tahu
Orang ingat aku gembira
Orang ingat aku happy
Orang ingat aku fine
Mungkinlah...
Sebab aku tak suke buat muke sedih
Aku ceria
Mak aku kata aku seorang yg ceria
Banyak cakap tak reti diam
Tu yang aku dengar orang2 cakap pasal aku
Sebab tu orang ingat aku ni tengah gembira
Memang la aku gembira
Gembira sebab ada keluarga yang best and sayang aku
Aku ada si pecinta yang setia
Mereka selalu ada untuk aku
Tapi aku bosan lah
Sepatutnya hidup aku lebih baik
I used to manage my life better since long time ago
Why la aku sia-siakan masa lepas
Mungkinkah da terlambat?
Cinte kata belum lambat lagi
Yang dah lepas dia tak bagi ingat2 lagi
Tapi aku bosan and takut
Aku tak sesempurna dia
Tak sesempurna dia
Tak sesempurna dia
Dia terlalu baik untuk aku
Aku terlalu &$#@* untuk dia
Tapi mungkinlah
Hidup ni masih panjang
Aku boleh ubah takdir aku
Untuk jadi yang lebih baik
ya, berubah jadi lebih baik untuk orang2 tersayang
Untuk diri aku supaya semua org bahagia dengan aku
Jauhnya nak jalan
A ah kan, perjalanan jauh lagi
Tak tahu berapa lama lagi
Berehat bawah pokok kejap, mungkin akan hilang penat
Tapi kenapa lepas berehat aku tak dapat nak bangun balik?
Tak bole nak pakai selipar? Tak bole tekan henpon? Ehh kenapa...
Eh sape tu yang tgh baring bawah pokok?
Kenapa muka sama dengan aku??

:: My Life Could Be Better

When I stopped listening to music
Stop bothering my dear (Gonna missed you cinte)
When the birds stop singing to me
I love it, but I did not intentionally
Hate the sound of cars here and there, all annoyed me
Crying for no reason in the shower room
Won't see anyone anymore
All I need is...
Deep dark cave ; anyone?
Shall anyone send me there?




::upset me::

Saturday, February 12, 2011

:: Counting Down

Lagi beberapa jam je lagi nak masuk 13 Februari. Maksudnye lagi beberapa jam juga si cinte akan menyambut ulangtahun kelahirannya yang ke 28. Semoga dengan dikurniakan berkat tubuh badan yang sihat dan dipanjangkan umur oleh ilahi, si cinte akan selalu berbahagia dan succes dlm kerjaya dan apa jua pekerjaan yaang dilakukannya.

Sebagai orang yg rasa diri ini penting dlm hidup si cinta, org doakan ;
1. awak dapat kejar cita-cita awak.
2. awak sihat sihat selalu
3. awak dilindungi tuhan dari segala kejahatan dan keburukan.
4. semoga  awak selamat, bahagia dunia dan akhirat. AMIN.



:: nooraiysah ::

Friday, February 11, 2011

:: Serangan Secara Senyap dan Ghaib...

Entry sebelum ni aku ada cerita pasal tanda2 jatuh cinta, entry kali ni takde kena mengena dgn cinta, kasih dan sayang, tapi ia adalah berkaitan dengan tanda2 diganggu ilmu hitam. So, ade beberapa tanda2 dan cara2 mengatasi dan mengubati serangan ghaib sama ada ilmu hitam, sihir ataupun gangguan makhluk halus untuk dikongsi bersama. Sebagai seorang yang pernah mengalami sendiri pengalaman terkena gangguan sihir dan makhluk halus ni, sedikit sebanyak aku nak kongsi pengalaman aku sendiri okeyh ; enjoy readingg..

1) Sentiasa alami gangguan semasa / sebelum tidur ;

Sukar untuk tidur, sentiasa terganggu semasa / sebelum tidur. Alami mimpi yang aneh / menakutkan, sering tersedar dengan tiba-tiba semasa tidur, terasa di tindih semasa tidur, gangguan fikiran sebelum tidur.

Pengalaman aku ;
Aku dengar bunyi2 pelik diwaktu hendak tidur seprti bunyi tapak kaki, bunyi bising mcm kat pasar, bunyi org gelak2 dan berbual tapi tak bole paham ape yg dorg cakapkan, rasa macam ade byg2 hitam nak hempap kite time nak tutup mata dan juga gangguan2 bunyi lain2 yang akan menyebabkan aku tak boleh tidur....

2) Dada / Jantung sentiasa berdebar-debar ;

Alami penyakit dada / jantung berdebar dengan tiba-tiba (anda tidak tahu penyebabnya dan tidak boleh dikawal)

Pengalaman aku ;
Aku nafas mmg sesak gile, susa nak bernafas. Rasa termengah2 tapi langsung takde kuar peluh. Tapi cek hospital doktor kata sume normal and fine2.. So what else??

3) Hilang selera makan ;

Gangguan selera makan dengan tiba-tiba dan berat badan turun dengan mendadak.

Pengalaman aku ;
Haaaa, this is so true.  Selama 7 hari aku terkena benda ni, selama tu la aku langsung takde mood nak makan dan minum. Bau nasik pun macam nak muntah. Minum pun setakat nak basahkan tekak dan bibir yang semakin merekah sbb dehydrated, berbeza dgn diri aku yg terkenal dgn kegemokan dan KUAT makan… Akibatnye, aku turun berat badan 6kg selama 7 hari… Slim sekejap… Best best… ^_^   

4) Kesan lebam pada tubuh ;

Terdapat kesan lebam tanpa tahu puncanya. Kesan lebam ini terutamanya disekitar tangan, betis, lengan dan peha.

Pengalaman aku ;
Memang ade some part kt badan akan ade kesan lebam tanpa diketahui sebab jadi lebam tu. Tibe2 je ada. Aku selalu ade kt lengan dgn peha. Juga belakang badan. Yg ngeri kt lengan tu kesan lebam kesan seperti kena cengkam dgn kuat, bentuk jari2… heeeee~

5) Ternampak / terdengar sesuatu yang pelik ;

Sering ternampak perkara pelik. Terdengar bisikan di telinga untuk melakukan perkara pelik seperti mencederakan diri sendiri, mencederakan orang lain, melakukan perkara yang tidak pernah dibuat sebelum ini. Bisikan ini biasanya meghasut untuk kearah perkara yang bersifat jahat, halusinasani dan sebagainya.

Pengalaman aku ;
Selalu nampak bayang2 seperti angin/asap bewarna hitam masuk melalu celah2 tingkap dan lubang2, lembaga hitam main cak2 di balik pintu, boleh tgk alam lain tapi bukan direct eyesight, dia secara indirect mcm dari reflection cermin dan benda2 berkilat dan byg2 dalam air.. Lepas tu nampak awan berbentuk2 kartun, baby, nombor2, bangunan dan mcm2 lagi.. Pelik je org2 sekitar bile aku cerita apa yg aku nampak.. Lepas tu kite selalu confuse and blur, tak tahu kite tgh mimpi atau reality. Some benda yg kite nampak adalah tak logic. Mcm diawang awangan.. and mungkin juga tgh berhalusinasi. Tapi sume mcm REAL! Tak percaya? Lebih baik percaya...

6) Kelihatan seperti orang kebingungan ;

Ketakutan meresap dalam dirinya sehingga dia tidak dapat  tinggal bersendirian atau berada di tempat yang sepi.  Seolah-olah ada satu kekuatan misteri yang telah memadamkan keberaniannya. 

Pengalaman aku ;
Orang selalu tgk kite mcm tgh blur ataupun termenung, padahal masa tu kite tgh pelik nak interpret apa yg kite tgh nampak. And tgh blur, mimpi ke real ni.. Sbb sume benda mcm real tp sebenarnya x logic.

7) Sering merasa diikuti oleh seseorang ;

Tujuannya tentu sahaja membuat mangsa takut dan menderita dengan ketakutannya.  Kerana kita ketahui bahawa perasaan takut merupakan perkara yang akan melemahkan seseorang.  Inilah caranya pengamal ilmu sihir menggunakan sihirnya bagi melemahkan orang yang dituju.

Pengalaman aku ;
Selalu macam ternampak2 ade je orang follow. Bukan dari pandangan direct, just dari ekor2 mata (indirect eyesight). Macam nampak org berlari mengejar kt sebelah kereta (kalau tgh driving).

8) Suhu badan menjadi tak menentu ;

Pengalaman aku ;
Suhu badan jadi tak menentu, kejap panas, kejap sejuk macam ice. Bila tgh sejuk macam ice tu, kulit akan jadi sangat pucat lesi mcm xde darah. And ke semua kuku akan jadi kebiruan. Badan kite pun akan rasa seperti ade getaran satu badan. Macam tak logic, tapi ni la yg aku alami…


Petua dan cara untuk mengatasi penyakin ghaib ini. Ada mcm2 cara, tapi aku share cara yg aku dah buat and terbukti berkesan. Tapi sumenye daripada pertolongan ALLAH Taala, Semua yg baik adalah daripadaNya.

1.      Kuatkan dan kentalkan hati untuk melawan jin atau pun perkara ghaib itu. Tak boleh mengalah dan cepat putus asa. Kalau kite lemah, jin syaitan akan lebih berani.
2.      Amalkan bacaan ayat Kursi dan ayat 4 Kul sepanjang waktu. Aku baca masa dlm kereta, kt office, kat rumah and ke mana sahaja.
3.      Kurangkan activity keluar malam dan keluar dari rumah dan banyakkan berehat dirumah sambil mengamalkan bacaan ayat alQuran.
4.      Tampal ayat2 alQuran di sudut2 rumah, di bilik tidur, dan tingkap2.
5.      Dapatkan nasihat ataupun berubat dari yang pakar agama.
6.      Banyakkan berdoa dan bertawakal.
7.      Jgn tinggal sembahyang.
8.      Sebelum tidur, baca al Fatihah, 4 Kul, and 3x ayat kursi. Insyaallah, boleh tidur.
9.      Jangan selalu bersendirian.
10. Org yang berada dirumah selalu sambut dgn ayat Kursi sewaktu hendak keluar dari rumah ataupun pulang ke rumah.

FAKTA : aku ada pegi berubat kat sorang atuk ni, tapi 3 hari lepas berubat, aku dapat berita atuk tu meninggal dunia. Mungkin kebetulan dan dah sampai ajal dia. ALFATIHAH untuk atuk tu, aku tak tau nama dia….


:: nooraiysah ::